donderdag 6 maart 2014

Nulenergiewoning

Het definitieve E-peil van onze woning is gekend: E8 / K12 Nog enkele andere nuttige cijfers:
  • De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming: 2540.84 kWh
  • De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor koeling: 949.34 kWh
  • De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming per eenheid vloeroppervlakte: 8.40 kWh/m²
  • De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor koeling per eenheid vloeroppervlakte: 3.14 kWh/m²
  • De jaarlijkse netto-energiebehoefte voor verwarming en koeling per eenheid vloeroppervlakte: 11.54 kWh/m²
  • Luchtdichtheid was al reeds eerder besproken en zit dus ruim onder de norm voor een passiefhuis/nulenergiewoning (0.6) (v50=0.45 / n50=0.37)


Omdat onze woning zo luchtdicht is en voor verwarming en fictieve koeling minder dan 15 kWh / m² per jaar gebruikt, is het een passiefwoning.
Meer nog: in ons geval wordt de warmtebehoefte volledig opgevangen door de warmtepomp in het Genvex toestel en de energie daarvoor wordt opgewekt door PV-panelen. Met dus als resultaat een nulenergiewoning!

2 opmerkingen:

  1. Hallo,We bouwen een HSB-PH. Hierin voorzien we drie gastenkamers met telkens sanitaire cel + onze eigen badkamer. Volgens een eerste EPB-berekening komen we uit op een verwarmingsbehoefte van 9,17 kWh/m2/jaar. Een flink stuk lager dus dan de norm van 15. Ook qua luchtdichtheid zit het goed, eerste meting gaf 0,1. (n50)
    Beneden voorzien we 70 m2 vloerverwarming. Nu vroeg ik me af of we dan boven in de sanitaire cellen nog wandverwarming of zo moeten voorzien. (Gasten zijn soms iets veeleisender dan de eigenaar van het "hotel".)
    Ik hoop eigenlijk dat de warmte die we er in brengen via de vloerverwarming beneden zich zal verspreiden en ook in de woning zal blijven "hangen" net als in de zomer, ook al is het 's winters -20. En dat de boven, dus ook badkamers, hierdoor steeds warm genoeg zullen zijn, ook in heel koude dagen.
    Jullie energieprestatie trekt wat op de onze denk ik?
    (We voorzien zonneboiler, bijgestookt door houtvergasser + systeem D met warmterecup en ontkoeling van de lucht via BWW met glycol.) Hoe zijn ondertussen jullie ervaringen? Denken jullie dat we er kunnen komen zonder verwarmingselementen in de sanitaire ruimtes? Bedankt op voorhand. Luk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Luk, bedankt voor jullie interesse. Bij ons is de situatie iets anders. Alle bijverwarming gebeurt via de ventilatie met behulp van een klein warmtepompje in het compacttoestel. Dit zorgt ook voor het sanitair warm water.

      In de badkamer hebben we wel een elektrische handdoekradiator (1000 W lage temperatuur + 1000 W blazer). Deze vermogens zijn veel te hoog maar dit zorgt ervoor dat de badkamer snel aangenaam warm wordt. In jullie geval zou ik in de badkamers ook dergelijke handdoekradiatoren of gewone radiatoren voorzien, maar dan wel gevoed door sanitair warm water gezien dit toch apart gestookt wordt. Zo zijn de badkamers snel warm en kan de gast dit ook wat zelf regelen. De andere vertrekken zullen inderdaad door de ventilatie wel warm genoeg blijven en zou ik me geen zorgen over maken.

      Verwijderen